A legjobb kések járnak a legjobb szakácsnőknek

Örök visszatérő kérdés a családunkban, hogy melyek a legjobb kések a háztartásban? Édesapám szerint a legnagyobbak, amiket ő maga szokott megélezni. Anyukám a közepesen éles késeket szereti, tehát neki megint más a választása. Én megőrülök az óriási késektől, mert mindig attól rettegek, hogy elvágom a kezemet velük. Szóval végezetül az a konklúzió mindig, hogy nem lehet egy legjobb kést megszavazni, de szerencsére van akkora hely a konyhában, hogy mindenkinek a kedvére lehessen tenni a kések terén is.

Életmód magazinokban és főleg főzős műsorokban láttam mostanában olyan megoldásokat, amik nagyon tetszenek. Egyrészt, már nem csak a kések kerülnek fel a falra, hanem edények is, leginkább serpenyők, vagy gyorsforralók. Másrészt olyan okos helyeket tudnak találni a konyhában arra, hogy a konyhai zöldfűszerek nem csak elérhető távolságban legyenek, de a zöld színűkkel még fel is dobják a helyiséget, hogy már én is agyalok rajta, hogy hozhatnám be ezt a saját otthonomba.

A legjobb kések esetén persze már tudom. A válasz nagyon egyszerű: a hunniakristaly.hu. Ez egy hivatalos, vendéglátósokat ellátó, professzionális eszközöket áruló webshop, ahol éppen ezért késeket is lehet kapni. A legjobb kések pedig valószínűleg azok, amiket azok is használnak, akiknek ezzel folyamatosan minden nap feladatuk van, vagyis a szakácsok, cukrászok, pékek és bárki ebből a szektorból.

A hunniakristaly.hu oldalán tehát horeca minőségű termékek vannak, amely azt jelenti, amit az előbb is fejtegettem: hotel, restaurant, café – ezek azok a helyek, ahová ezeket a komoly minőségű eszközöket szállítják. Végül is egyszerű a képlet, ahol ezek olyan sűrű és rendszeres használatnak vannak kitéve, hogy naponta többször mosni kell őket, sok órás használatot, esetleg többszöri leejtést ki kell bírniuk, ott aztán tényleg csak a legjobb minőségben elkészített termékek maradhatnak talpon. Így azt hiszem, hogy nem túlzás azt mondani, hogy legjobb kések itt vannak.

A vágóeszközök között kovácsolt kések is megtalálhatók, amelyek nem kevesebb, mint 52 HRB (Rockwell keménység). Akinek ez nem mondana sokat, annak úgy tudnám megfogalmazni, hogy nem szívesen kerülnék egy ilyen kés alá, mert valószínűleg a csontot is jól vinné. Ha megnézitek a hunniakristaly.hu késekkel foglalkozó oldalát, például az elsők között jön szembe egy Brooklyn steak szeletelő kés. Hát ez egyrészt hatalmas, másrészt biztosan komoly feladat vele helyesen bánni. 28 cm hosszú a pengéje és a profi szakácsok használják. Ettől függetlenül viszont a 33 ezer forintos ára egyáltalán nem mondható elrugaszkodottnak, hiszen egy nagyon speciális eszközökről van szó, amiben ráadásul tényleg rengeteg anyag van.

Ha tovább görgetünk a legjobb kések között, akkor találhatunk itt hámozó késeket csupán néhány ezer forintért, de vannak kifejezetten szakács kések, szeletelő kések különböző méretekben, és persze akad azért különlegesség is. Itt például a Japán késre, vagy más néven Santoku késre gondolok, amit úgy kovácsoltak meg, hogy a pengéje hullámos legyen. Ennek a 30 centis pengével való kiadása 50 ezer forint körül mozog, ami nem kevés, de közben ez mégis egy nagyon különleges eszköz, amiben valakinek rengeteg munkája volt.

Kicsit visszakanyarodva a szakmai részre, bizonyára sokatokban felmerült, hogy mi alapján osztályozzák a kések keménységét. Ez a hunniakristaly.hu-ban is felmerült, éppen ezért megosztották velünk, hogy mi is az a Rockwell keménység. Ha a késekkel foglalkozó lap aljára görgettek, akkor megtalálhatjátok, hogy ez azt jelenti, hogy milyen kemény a kés felülete. A mérés pedig egy kúppal történik, először kap egy előnyomást a felület, majd megterhelik rendesen is. Így lesz két benyomódás a kés felületén, amit aztán hányadosként felfogva megkapjuk a Rockwell keménységet. Keressetek rá nyugodtan, hogy egyes anyagoknak milyen keménysége van – úgy könnyebb lesz elhinni, hogy a kések 52 HRB keménysége mennyire elképesztő.

Ha tetszett a cikkem és felkeltettem az érdeklődéseteket, akkor nézzetek körül ti is a hunniakristaly.hu-n, mert a legjobb kések mellett még számos más hasznos és magas minőségű termékük van, amelyekből érdemes lehet válogatni.

legjobb kések