Magyarországi Autópálya matrica vásárlás online 2019

Magyarországi Autópálya matrica vásárlás online 2019

“A szépségért meg kell szenvedni!” mondta anyám sokszor kiskoromban, mikor fésűlt és húzta a hajamat. Én erre mindig rávágtam, hogy “akkor nem akarok szép lenni! Jó leszek én rondának is!” Ezen mindig nevettek. Pedig én nem viccnek szántam. Utáltam amikor a szépséggel jöttek! A gimibe viszont aztán minden megváltozott. Na, ott ez tényleg számított, mert nem a szülők erőltették, hanem a többi diák. Ha nem épp az akkori divat szerint öltözködsz, akkor kicsúfolnak. De úgy gondolom ez minden iskola velejárója. Legalább megedződsz! Aztán engem tényleg el kezdett érdekelni a divat. No nem az, hogy diktáljuk, hogy mások hogyan öltözködjenek, nem. Az a divat, amely az önkifejezésről, a művészetről, az alkotásról szól. Ez szerintem nagyon fontos egy ember életében. A divatot nem mindenkinek kell követnie, de a divat akkor jó, és akkor érte el a célját, ha mindenki meg tudja találni önmagát benne, felfedez olyan darabokat, összeállításokat, amiben jól érzi magát és kapcsolódik a személyiségéhez. Egyetemre is elmentem esztétikát tanulni. Vonzott az irodalom, vonzott a szép. Az esztétika is arra próbált megfejtést találni, hogy mi a szép. Mi alapján, mit találunk annak. A szimmetrikus formák? Még csak ezt se lehet mondani, hiszen manapság a felemás dolgok és formák egyaránt divatosak.

Sokat tanultam erről, varrni is megtanultam, létrehoztam a saját kollekciómat. Most már inkább csak divattanácsadóként dolgozom.

Mikor megismerkedtem Erikkel, hihetetlenül elbűvölt. No nem a stílusa, mert az nem volt neki. Bejött abba a boltba ahol épp dolgoztam, hogy szeretne új öltönyt venni. Látszott, hogy semmi ötlete sem volt. De én segítettem neki. Ennek már vagy 5 éve. Azóta is együtt vagyunk!

Amikor Erik megvette az első autóját, természetesen abba is segítettem neki dönteni. Jó, vagány kocsit találtunk ami illett a stílusához. Pontosabban kettőnk stílusához, mivel azt mondta, én is használhatom. Ez kedves tőle, s mivel mindketten alapvetően vidékiek vagyunk, vidékre is költöztünk.

Az autó így mindennapi használatunkra vált. Egy autót fenntartani viszont nem kis dolog! Spórolni kell, ott ahol tudunk. És hogy hogyan is lehet spórolni? A benzinen talán, viszont a legtöbb helyen ugyanannyiba kerül. Az alkatrészen? Azon nem érdemes! Vagy a mosáson? Mocskos kocsival senki sem megy szívesen sehova!

Egy dolog maradt: az autópálya matrica. Kevesen tudják, hogy a magyarországi autópálya matricákat idén online is meg lehet vásárolni. Ez sokkal egyszerűbb, gyorsabb és kézenfekvőbb megoldás! Akár már regisztráció nélkül is, bankkártyás átutalással ki lehet fizetni a matricát. Hogy mi is a matrica vásárlás folyamata? Ki kell választani a járműkategóriát (D1, D2, B2, D1m és U), majd az időtartamot, és meg kell adni az autórendszámát. Ezt követően meg is lehet változtatni az érvényesség kezdetét, amely alapvető esetben a kifizetés időpontja. Majd ezután lehet kifizetni a vásárlás díját bankkártyával, vagy online átutalással. Fontos, hogy meg kell várni az e-mailt, amely a visszaigazolást tartalmazza. Ha mégis a vásárlás napját jelöljük meg kezdőnapnak, akkor az e-mtrica megvásárlásának időpontja lesz az érvényesség kezdete. Ha utalsz, mikor az összeg beérkezett a szolgáltató számlájára, akkortól lesz érvényes a matrica. Az elővásárlásos éves matricák minden esetben január 1-től hatályosak. Tehát még egyszer: mindenképpen várd meg a visszaigazoló emailt! Majd nyugodtan be is pattanhatunk a járműbe, és autózhatunk máris az autópályán. Ez mindössze egy pár perces feladat, tényleg nem vesz el sok időt! Ha esetleg az első alkalomnál picit nehezebben is megy, ne aggódjunk, egy idő után rutin lesz az autópályamatrica vásárlás!

Érdemes az utazás előtt egy nappal már leülni a gép elé és megvenni, ugyanis a hivatalos oldalon számos információt találunk, amely segít eldönteni, hogy melyik matrica típust válasszuk. Mert hogy több típus is van, bizony! Az egyik legáltalánosabb, mindenki által ismert típus a heti, avagy tíz napos autópálya matrica. Ha ilyet veszel, megjelölöd a kezdő napot és az utána követő 9 napig, tehát összesen 10 napig érvényes lesz a matrica. Egészen pontosan a 10. nap 24. órájáig, tehát éjfélig. Vigyázz, hogy ne csússz ki az időből! Ezt akkor érdemes megvenni, ha nyaralni mész! Viszont ez esetben a nyaralás ne legyen több 9 napnál, és vigyázz, nehogy kicsússz az időből és mondjuk hajnalba érj haza!

A másik típus a havi autópálya, amelynél szintén te választod ki a kezdőnapot, de csakis a kezdő napot! A matrica ezt követően automatikusan a következő hónap száma, ami a kezdő nappal megegyező nap, 24 órájáig tart. Tehát ha mondjuk március 25.-étől veszed, mert az a kezdőnap, akkor a következő hónap, tehát április 25.-éig tart. Ha azonban ez a nap a lejárat hónapjában nem létezik, akkor a hónap utolsó napjának 24. órájáig tart a matrica érvényessége. Tehát, ha például január 30.-án veszed a matricát, de február hónapnak nincs 30. napja, így február 28-ig, vagy 29-ig tart a matrica, attól függően, hogy szökőév van-e abban az évben, értelemszerűen.

A harmadik típus a megyei autópálya matrica. Itt több megyét is ki lehet választani, és a megadott megyék összes útjára érvényes lesz a matrica. Érvényességét tekintve az általad megadott első naptól a következő év január 31-ig, 24 óráig lesz érvényes. Tehát, ha idén veszed meg bármikor, akkor 2020 január 31-ig lesz érvényes. Így érdemes az év elején megvenni a nagyobb kihasználhatóság miatt. Azonban van az az eset, amikor már pár hónapig is nagyon megéri megye matricát venni. A megye kalkulátorral könnyen ki lehet számítani, hogy hány megye matricára van szükségünk. Egységáron vannak, minden megye 5000 forint. Bizony, még Pest megye is! Talán a megye matrica éri meg legjobban az összes típus közül!

A negyedik típus az éves autópálya matrica. Apukám például ilyet vett. Vagyis a cég állta neki, mivel a munkája miatt nagyon sokat kell utaznia. Az éves matrica Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. A tárgyév első napjátról érvényes a következő év január 31. napjának 24 órájáig (csak úgy, mint a megyei matrica!) Ez kicsit többe kerül, de a jó hír az, hogy a D1-es és D2-es matrica egységáron van, mindössze 42 980 forint. Ez első blikkre soknak tűnhet, de van akiknek nagyon megéri. Rengeteget lehet spórolni ezzel is!

Hát így állunk, mi Erikkel a megyei matricát választottuk, mivel csak 2-3 megyét érintünk utazásaink során, így ez nekünk nagyon megéri. Azonban döntsön mindenki saját belátása szerint, ahogy neki jó, és ne felejtsünk el tájékozódni a hivatalos oldalon, ahol ha időközben lesz módosítás, azonnal felkerül ezzel kapcsolatba minden információ! Remélem tudott valamennyit segíteni ez a kevésbé szórakoztató, de annál informatívabb cikk, és bár a szépségápolásra most kevesebb szó jutott, nemsokára arról is írok majd bővebben! Addig is biztonságos vezetést kívánok!