Kozmetika az életemben: a napelemrendszer

Az egyik barátnőm a minap azzal hívott fel, hogy lennék-e az első vendégeinek egyike, mert otthagyta a multicéget, ahol dolgozott, és belevágott egy saját szépségszalonba.
A saját házukban alakított ki egy külön teret, ahol van kozmetika, fodrászat, sőt masszírozás is. Mindig is életmódot akart váltani, hát most végre sikerült is neki. Örömmel fogadtam a meghívást, és már másnap ott ültem a székében, miközben pakolást kent az arcomra.
Eleinte arról beszélgettünk, hogy mennyire élvezi, hogy a maga ura, ráadásul nem kell minden reggel beutaznia a városba. Én igazából arra voltam kíváncsi, hogy ez mennyiben növelte meg a háztartás költségeit, különös tekintettel a rezsiszámlákra. Lehet, hogy ilyet nem illik kérdezni, de a kíváncsiságom néha átlépi a határokat.

Nem vette rossz néven, sőt eldicsekedett azzal, hogy napelemeket szereltettek a házra, és a szépségszalon áramellátása például teljesen mértékben onnan származik, így semmivel se kerül többe. Mindig is okos lány volt, de most tényleg megbizonyosodtam róla, hogy van esze, nem csak az iskolapadban. Mivel elég nagy házuk van, bőven volt hely a tetőn a paneleknek, így az egyik legjobb ötletnek tartom a napelem rendszer családi házra történő telepítését.

napelem rendszer családi házraElmesélte, hogy a férje annyira nem akarta ezt, mert tartott attól, hogy mi lesz, ha leesik, vagy, ha egyáltalán nem térül meg, de aztán annyi érvet tudott felsorakoztatni, hogy beadta a derekát. Az egyik legerősebb érv az, hogy 100%-ban megtérül az ára 10 éven belül. Ez lehet, hogy hosszú időnek tűnik, de egy élethez képest alig valami. A villanyszámla mentes nyugdíjas évek is hatásos indok, a környezetkímélő technológia már csak másodlagos. Be kell valljam, engem is inkább az motivál, hogy kevesebb legyen a rezsiszámla, de, ha ezzel együtt csökkenthetem a környezetszennyezést is, akkor az se elhanyagolható.

Miközben a szemöldökömet szedte, arról beszélt, hogy mennyivel nyugodtabban alszik, amióta kilépett a cégtől, és többet lehet otthon, nyugodt és kellemes légkörben. Mondhatni, stresszmentes lett az élete, amire egy kicsit irigykedni kezdtem, de hamar beláttam, hogy tulajdonképpen csak rajtam múlik, hogy lépek-e vagy sem. El is játszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha én is telepítenék egy napelemrendszert és belekezdenék valamilyen termesztésbe, ha már mezőgazdasági vonalon végeztem. Elképzeltem, hogy külső napelemeket szereltetek be, amiről mondjuk a fóliasátor energiaellátást tudom biztosítani, így egész évben használhatom. Régebben szerettem volna egy kis műhelyt is, amihez szintén jól jönne egy plusz áramforrás.

Kozmetikázás közben amúgy nagy ötletek szoktak születni, és ez most sem történt másként, ugyanis, amikor kiléptem, már tudtam, hogy beruházok egy kisebb napelemrendszerbe, tesztelem, és, ha bejön, akkor továbbgondolom az ötletet. Nem akartam rögtön nagy dolgokba vágni a fejszém, én a fokozatosság híve vagyok, de az első lépéshez – úgy érzem -, hogy eljutottam. Napokig gondolkodtam még rajta, mire felvettem a kapcsolatot a szakikkal, de megbeszéltünk egy időpontot, amikor kijönnek terepszemlét tartani, ugyanis több szempontot is figyelembe kell venni a telepítés előtt. Meg kell nézni a tető dőlésszögét, illetve szerkezetét, a fényintenzitást, és mindent, ami közbeszólhat a telepítés előtt. Persze, erre azt mondták, ha fel is merül valamir probléma, akkor azon lesznek, hogy megoldják. Mivel már nagy tapasztalattal rendelkeznek, így nagy bizalommal fordultam hozzájuk.

Úgy gondolom, hogy a változás nem csak abból áll, hogy elmegyek a kozmetikushoz, aki széppé varázsolja a bőröm, hanem abból is, hogy teszek valamit magamért, amivel másokon  (jelen esetben a természeten) is segítek, úgyhogy állok az új utak elébe!