Alkoholizmusból való felépülés után a szépségiparba

Mivel számomra nagyon fontos az ápolt megjelenés, rendszeresen foglalkozok a külsőmmel, hogy minél hosszabb ideig meg tudjam őrizni a fiatalságomat. Éppen ezért minden hónapban eljárok egy szépségszalonba, ahol egy helyen meg tudom csináltatni a körmeim, kozmetikai kezeléseket is kaphatok, illetve a hajam is levágják pont úgy, ahogyan én azt elképzeltem. Már szinte baráti viszonyban vagyok az itt dolgozókkal, mert régóta törzsvendégnek számítok, így igencsak meglep, amikor új arccal találkozok a szalonban.

Így történt ez egy júliusi napon, amikor egy esküvő előtt a szokásosnál részletekbe menőbb szolgáltatást választottam, mert szerettem volna minél szebb lenni a barátnőm nagy napján. Amikor a pedikűrözésre került sor, teljesen meglepődtem, hogy nem a szokásos hölgy ült le a kis székbe, hanem egy számomra teljesen ismeretlen nő. No de nem aggódtam az ismeretlen miatt, mert tudtam, hogy aki ebben a szépségszalonban dolgozik, abban teljességgel megbízhatok, mert nagyon ügyelnek a minőségi munkára.

Így hát szóba elegyedtem vele, és általános dolgokat kérdeztem tőle, ahogy az ilyenkor szokás. Arra a kérdésre, hogy hol dolgozott korábban, mielőtt ide jelentkezett volna, nagyon megdöbbentő választ kaptam. Igyekeztem ezt palástolni több – kevesebb sikerrel. A hölgy ugyanis elmondta, hogy nagyon sokáig nem dolgozott az elmúlt időszakban, mert súlyos alkoholgondjai voltak, és az iváson kívül nem nagyon érdekelte semmi. Emiatt a családjától is eltávolodott, és már nem maradtak ép emberi kapcsolatai. Ez neki viszont nem is számított, amíg érezhette az alkohol kábító hatásait.

Ekkor indult el véglegesen a lejtőn. Vannak bizonyos jelek, amelyek alapján látható teljes bizonyossággal az alkoholista leépülése, és ezek elkezdtek nála is megmutatkozni időről időre. Még ekkor sem érzékelte, hogy nagy lenne a baj. Akkor szembesült vele, amikor találkozott egy régi osztálytársnőjével, akivel elkezdtek az életükről beszélgetni, hogy éppen ki mit csinál, ki hol tart. A pedikűröshöz képest a lány mérföldekkel többet ért már el néhány év leforgása alatt. Amikor észlelte ez a hölgy, hogy a volt osztálytársa bizony egész végig részeg volt, amíg beszélgettek, szánakozva faképnél hagyta. Ekkor döbbent rá, hogy változtatnia kell.

Elkezdett az interneten nézelődni, hogy milyen szakértői segítséget tud igénybe venni, mert tudta, hogy ezt a helyzetet önállóan már nem tudja megoldani. Talált is egy olyan intézetet, aki a hasonlóan járt függők számára nyújt lehetőséget, hogy az életüket tiszta lappal kezdjék. Ráadásul bátorította az is, hogy ezen a weboldalon olyan személyek tapasztalatait lehet olvasni, akik maguk is megküzdöttek már az alkoholfüggőség démonaival és sikeresen kigyógyultak belőle.

Elmondása szerint fel is vette a kapcsolatot rövid időn belül azokkal a szakértőkkel, akiknek az elérhetőségük fel volt tüntetve az oldalon. Maga a program 28 napos volt, és elárulta azt is a pedikűrös hölgy, hogy valóban megváltoztatta az életét. Mint láthattam, újra sikerült munkába állnia, a családjával is kapcsolatba lépett, akik szerencsére nem zárkóztak el tőle végleg, hanem örültek, hogy szeretne változtatni. Megtanulta, hogyan kezelje az élet adta nehéz szituációit anélkül, hogy a pohár fenekére nézne. Véleményem szerint az ő példája is jól mutatja, hogy mindenhonnan van kiút, akármilyen lelki mélyponton is van az ember. Illetve azt sem szabad elfelejtenünk, hogy sosem tudhatjuk, hogy éppen ki küzd hasonló problémákkal, mert ez a külső szemlélők számára gyakran nem derül ki. Merni kell segítséget kérni!