Kozmetika nyitásán gondolkozunk a barátnőmmel

Az egyik barátnőm nagy álma, hogy kozmetikus legyen és nyisson egy saját kozmetikai szalont. Az egy éves kozmetikus sulit hamarosan kezdi én pedig szeretnék neki segíteni a cégalapítással kapcsolatban. Nem egyéni vállalkozóként dolgozna ugyanis, hanem társas vállalkozásban, hogy a szalon a szolgáltatások széles körét tudja nyújtani és én is be tudjak neki segíteni.

Mikor eljön a megfelelő pillanat a szalon nyitására, szeretnék képbe kerülni a cégalapítással kapcsolatban. Ezért a topcegalapitas.eu oldalán néztem utána minden lényeges tudnivalónak. A weboldal átlátható és világosan közöl minden részletes információkat, ezért nem volt nehéz dolgom.

A topcegalapitas.eu segítségével megtudhattam, hogy egyáltalán milyen formákban alakítható cég. A leggyakoribb cégformák a betéti társaság, a korlátolt felelősségű társaság és bizonyos esetekben az Nyrt., a Zrt is. A topcegalapitas.eu előbbi kettőt preferálja. Betéti társaság már akár csak két fővel – egy beltaggal és egy kültaggal – is alapítható. Persze ennél többen is lehetnek alapító tagok egy Bt.-ben. Kft.-t és Zrt.-t akár csak egy adott természetes vagy jogi személy is alakíthat. Az alapító személy(ekkel) kapcsolatban fontos, hogy ne legyenek eltiltva a közügyek gyakorlásától, ne legyenek összeférhetetlenek az adott tisztséggel (bizonyos magas beosztású személyek, kormánytagok, az országgyűlés tagjai, bírák stb.) nem lehetnek tagok társas vállalkozásokban. Ennek igazolására szükség lesz az alapító tagok személyi igazolványára az alapítás ügyintézése során. Rendelkeznie kell továbbá a tagoknak az adókártyájukkal és a lakcímkártyájukkal is.

Szükség van továbbá székhelyre is, annak helyrajzi számára és a használat igazolására szolgáló dokumentumokra. Be kell szerezni a helyiség tulajdoni lapját, ugyanis minden tulajdonosnak hozzá kell járulnia a használatához. A külső személyek ilyen irányú támogató nyilatkozatát székhely hozzájáruló nyilatkozatnak nevezzük.

Fontos annak meghatározása is, hogy pontosan mi legyen a cég neve és a tevékenységi köre. A mi esetünkben a tevékenységi köre adott, az nem kérdés. A név tekintetében azonban vannak kétségeink. Hiszen a topcegalapitas.eu szerint számos feltételnek meg kell felelnie. Először is rendelkeznie kell egy vezérszóval, amelyet a cégforma megnevezése követ. Minden más, már létező cég nevétől 3-4 karakterrel el kell térnie. Az eltérésbe a cégforma nem számít bele, tehát a nevének kell mindenképpen, de legalábbis nagy részben különböznie. A hosszúság tekintetében nem szerencsés, ha túl hosszú, hiszen senki nem fogja megjegyezni. Mozaikszavak használata is hasznos lehet. Ha települést akarunk benne szerepeltetni, akkor szükséges hozzá az illetékes önkormányzat hozzájáruló nyilatkozata. De miért is adnánk ilyen nevet egy kozmetikának, nem?

Azt gondolná az ember, hogy a cégalapítás hosszú időt vesz igénybe. Pedig ez közel sem így van. A topcegalapitas.eu-nál ugyanis alig egy óra alatt már végezhetünk is. Érdemes ezért velük kooperálni, hiszen óriási terhet vehetnek le a vállunkról. Persze, miután az ügyvéd beadta a cégalapításról szóló papírokat, néhány nappal még számolnunk kell a cég bejegyzéséhez. Azonban azt követően, hogy megérkezett a bejegyző végzés és rendelkezik a társas vállalkozásunk saját adószámmal, már számlázhatunk is!

Azt gondolom, egyáltalán nem bonyolult ez a cégalapítás dolog! A barátnőm rendkívül boldog lesz, ha mindent megosztok vele, amit megtudtam. Ahogy befejezi a kozmetikus sulit, bele is vágunk a dologba, az biztos.