Ne csak a tested szépségét ápold, hanem a konyhádét is!

Épp ahogyan a testünk is igényli a felfrissülést és megszépülést, úgy időről-időre a lakásunk bizonyos részei is egy kis felújítás után kiáltanak – a pénztárcánk legnagyobb örömére persze. A bőrünket is karbantartjuk, kortól és hozzáállástól függően napi, heti szinten mindenféle kencével. Ezen az elven a lakásunkat is szépítjük és ápoljuk időről-időre. Azonban ahogy eljön a kozmetikus ideje is, úgy bizony el szokott jönni a lakás kozmetikázásának ideje is. Ilyen mondjuk a festés, hibák kijavítása, levett polcok rögzítési helyeinek glettelése, vagy éppen egy új bútor. Ez utóbbi a berendezés méretétől, helyétől és komplexitásától függően egészen sokféle lehet, már ami az árát illeti.

Nálam lassan aktuálissá válik egy ilyen vérfrissítés, méghozzá a konyhában. Az elektronikai berendezéseim szerencsére hibátlanul működnek, tehát nem kell sem új sütő, sem új mikro vagy robotgép, azonban a bútor már eléggé kopottas, mai szemmel nézve pedig nem is a legmodernebb. Éppen ezért elkezdtem kutakodni, hogy milyen lehetőségeim vannak. Értelemszerűen vásárolhatok egy teljesen új szekrénysort, amit aztán beszerelhetek magam vagy beszereltethetek valakivel. Ez sajnos azért nem opció, mert olyan speciális méretekkel rendelkezik a konyhám, ami a sztenderd, boltban kapható méreteknek nem felel meg. Így hát kizárólag asztalossal tudok pontos darabokat szabatni és készíttetni, majd beszereltetni. Mondanom sem kell, hogy ez nem a legolcsóbb Ikea bútor árkategóriájába esik.

De akkor mégis, hogyan és hol érhető el konyhabútor jó áron?

A válasz nagyon egyszerű és logikus, csak sokan nem is gondolunk rá, mert annyira a szemünk előtt van. Amennyiben maga a bútor szerkezet nem sérült, nem hibás, bőven elég ha a jól látható részeket cseréltetjük le, mint az ajtókat és oldalsó lapokat. Ezzel bizony rengeteg pénzt megspórolhatunk, a változás mégis látványos lehet. Ily módon könnyen lehet, hogy a ki nem cserélt részeken megspórolt összegből minőségű pultot vásárolhatunk, valamilyen nemesfából. De persze egyszerűen csak örülhetünk annak is, hogy ennyivel beljebb vagyunk anyagilag. Lényeg, hogy mielőtt beleugrunk bármi ilyen fejlesztésbe, érdemes lehet egy asztalossal konzultálni, vagy legalább otthon magunkban átgondolni, hogy melyek azok a részek, amelyeket biztosan le kell cserélni. Kicsi spiritusszal és szemfülességgel jelentős összegeket spórolhatunk meg.

Ami pedig a bútorlapot illeti, több megoldás közül választhatunk a piacon. A legnépszerűbbek talán mégis a tömör fa megoldások, valamint az ennél valamivel kedvezőbb áron elérhető MDF lapokból készített termékek.

A tömör fa bútorlapok, ahogy a nevükben is szerepel, tömör, fából készült bútorlapok, amelyek rendkívül strapabírók és kétség kívül nagyon szépen, azonban a természetes jellegükből adódóan nagyon oda kell figyelni a megfelelő pácolásukra, mert a konyhában tipikus gőz – víz – pára triumvirátussal szemben meg tud gyűlni a bajuk, ha nem figyelünk oda. De egy megfelelő lakkozással minden ezzel kapcsolatos probléma megelőzhető és elkerülhető. Tömör fán belül is megkülönböztethetünk 3 főbb árkategóriát az esztétikum illetve minőség alapján. Ezek olcsóbbtól a drágább felé haladva a fenyőfélék, bükkösek-tölgyesek, valamint a dió – és cseresznyefélék.

Az MDF lapokból készített konyhapult szintén tud legalább olyan esztétikus lenni, mint a tömör fa testvérei, sőt, lehet, hogy egy adott konyhába jobban illik egy ilyen opció. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a nemesfák aprítékából nagy nyomás alatt egy farost lemezt préselnek, amelyet aztán lefóliáznak valamilyen műanyag fóliával, amely védi a fát a környezeti behatásoktól. Éppen ezért ez is kiváló megoldást kínál, azonban az is tény, hogy a fa erezetet nem tudja olyan élethűen hozni, mint egy igazi diófa pult. Az ára azonban ennek megfelelően jutányosabb, ezért érdemes lehet rajta elgondolkozni.

Ezeken kívül persze létezik még számos más lehetőség, igazából csak a pénztárcánk feneketlensége a kérdéses, de gyakorlatilag határ a csillagos ég. Minden esetre ha egy valamit magatokkal visztek ebből a bejegyzésből, az legyen az, hogy többet ésszel, mint erővel. Nem feltétlen kell venni konyhabútort jó áron, hiszen akár a meglévőből is lehetséges csinálni, csináltatni egy felújított verziót – az új ár töredékéért.

konyhabútor jó áron